web analytics

Zöldutas tábla – Dejtár

Dejtári zöldutas tábla

Dejtár az Ipoly-völgy gyöngyszeme. Élvezi a Börzsöny hegy védelmét, és tűri a mellette folyó Ipoly szeszélyeit. A falu létezéséről az első írásos emlék 1255-ből való, amely a települést Dehter néven említi. Településünk helyzeténél, múltjánál fogva parasztemberekből álló földművelő nép volt. Régen zárt faluközösséget alkotott, a dombos táj hosszú évtizedekig elzárta az embereket a külvilágtól, gazdag és bő lehetőséget nyújtva ezzel a népi kultúra virágzásának, a népszokások hagyományok, népi játékok továbbélésének. A falunkba látogató, más tájról érkezett vendég még ma is megcsodálhatja a dejtáriak szarvas kendős, hagyományos népviseletét, élvezheti a dejtáriak vendégszeretetét.

Zöldutas túraajánlataink:

  • A település északi határában, közel 600 hektáros terület, a Duna Ipoly Nemzeti Park részét képezi. A falu központjából a kiscsapáson lesétálva vagy kerékpáron közelíthetjük meg az itt elterülő Páskom legelőt és a dejtári réteket. Ritka és védett növények és madarak találhatók a Nagy-tó és a Kifli-tó környékén /árvalányhaj, fekete kökörcsin, kosbor félék, boglárkák, vízitök, fehér tündérrózsa, kakukkszegfű, gyurgyalagok, réti héja, szárcsa, nagygoda, szürke gém, nádiposzáta, fürj/. A természetvédők tevékenysége igen jelentős a területen: madár és növényfajok felmérése, megfigyelése, madárvédő táborok szervezése, élőhelyek-lelőhelyek védelembe vétele/ A tavak és a holtágak s az Ipoly folyó a horgászok kedvenc kiránduló helye.
  • A réteken áthúzódó gáton nyugatra haladva eljutunk Ipolyvecére (3km), ahol az Ipolypart természeti értékeiben gyönyörködhetünk.
  • A településről dél felé indulva (5km) Patak község határába jutunk, ahol a falu szélén megtekinthetjük a gyurgyalagok költőhelyét.