web analytics

Programcsomagok

„ÉLMÉNYT KÍNÁLUNK – TÖRÕDÉST ADUNK”!

A hegy, a síkvidék és a vizek találkozása az idõk során mindig megragadta az embert. A történelmi és irodalmi nagyjaink emléke járja át a vidéket, ahol a hagyományok még az emberekben élnek.

A Sugárkankalin Turisztikai Egyesület a Börzsöny keleti lankáin és az Ipoly völgyében amellett tett hitet,hogy térsége értékeit felkutatja és megõrzi, mások számára is elérhetõvé, megélhetõvé teszi.

Kis-nagy falvak a Palócföldön…

Falvainkat és környéküket megismerhetjük egynapos túrák során, melyek igény szerint összefûzhetõek többnapos kirándulásokká. A javasolt útvonalak a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, réteken, és a Börzsöny turistaútjain vezetnek.

A térségben tervezhetõ erdei iskola, természetjárás,kerékpározás, horgászat. Megismerhetõek tanösvények,tájházak, falumúzeumok. Felfedezhetõek a helyi termékek,megízlelhetõek a palóc ételek, házias ízek. Találkozhatunk az élõ kézmûvességgel, képzõmûvészekkel, beléphetünk alkotómûhelyükbe. Felkereshetünk irodalmi, egyházi kegyhelyeket.

A tíz település elérhetõ közúton a 2. sz. fõútvonalról,valamint a Vác-Balassagyarmat vasútvonalról is. A falvakat összeköti az „Örökségeink útján” Zöldút, amely bejárható gyalogosan, kerékpárral, lóháton, és motorizált jármûvön is. A közel 50 km-es táv minden korosztállyal végigjárható. Tájékozódjon a falvakban elhelyezett zöldutas táblákról is!Ha nyárra idõzíti kirándulását Örökségeink Útjára, bizony kis szerencsével részt vehet az Ipoly-menti falvak hagyományos egyházi és népi ünnepein, ami ugyancsak maradandó élmény. A nyári programokkor, falunapokon kézmûves remekeket találhat és vihet haza emlékül.

Ismerje meg Ön is építészeti, történelmi nevezetességeinket, gyönyörködjön táji, természeti látnivalóinkban, pihenje ki fáradalmait szállásadóinknál!

A zarándoklattól a „kéklõ bércekig”

Barangolásainkat az országhatár mellett fekvõ kis faluból, Hontról indítjuk. A községbõl néhány perces sétával elérjük a Honti szakadékot, majd felkapaszkodunk a Kõmájra, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk.Innen a kék útvonalon haladva lejuthatunk a Tsitári völgybe. Itt található a csodatévõ Tsitári-forrás, és a mellé emelt kápolna, az ismert zarándokhely. Mellette õshonos magyar állatokat láthatunk és simogathatunk az ARBU Kft. tanyáján. A kápolna mögött felfedezhetõ a Szondi alagút bejárata, innen turistautakon egészen a Drégelyvárig sétálhatunk.

A falut kerékpárút köti össze Drégelypalánkkal,mely a kiindulópontja egy történelmi túrának. Utunk során megismerhetjük a Szondi György várkapitány emlékét õrzõ emlékparkot, kiállítást, a Nemzeti Örökség részét képezõ Drégelyvárat, az ahhoz vezetõ túraút kellemes napi programot ígér. Ha kedvünk tartja, betérhetünk a közeli Nomád-táborba, megpihenhetünk a Shaffer-kútnál,vagy végigjárhatjuk az Apród Tanösvényt.

A Drégely várához tett túrák után folytassuk utunk Nagyorosziba, ahol megtekinthetjük Szabó Endre emlékszobáját és a Falumúzeumot. A Hora-dombra felgyalogolva tavasztól sokféle gombát, õsszel pedig akár szelidgesztenyét is gyûjthetünk.

A Börzsöny lábánál délre haladva Borsosberénybe érkezünk, a dimbes-dombos falucskában kellemes sétát téve megnézhetjük a helytörténeti gyûjteményt. A falu határából szép kilátás esik a Börzsönyre, és délre, Rétság felé megtaláljuk az egykori Jászrelekpuszta maradványait, temetõjében a Benyovszky család síremlékével.
„Görbeország” megírója, Mikszáth Kálmán, akedélyes palóc e vidék embereirõl formálta humorban,fordulatban gazdag írásait. Az itt eltöltött pár nap testi,lelki, szellemi megújulást, felfrissülést ígér az idelátogatónak. Horpácson, a házban, ahol életének utolsó éveit élte, található a „Jó palócok, Tót atyafiak” írójának emlékmúzeuma, melyben a neves író életpályáját bemutató kiállítás tekinthetõ meg. Mára a kis kúria kertjében szoborparkot is létesítettek hazánk Nógrád megyéhez kötõdõ, további irodalmi és történelmi kiválóságainak mellszobraival.

A szomszédos Pusztaberkiben népi építészeti ritkaság a Tótsor, a mára beolvadt szlovák lakosság egykori otthonainak utcácskányi füzére. S ha már arra járunk, sétáljunk el a víztározóhoz – ahol madármegfigyelést is végezhetünk -, és a denevérek által õrzött, homokkõbe vájt pincesorhoz.

Érsekvadkert a vidék legnagyobb települése, és a zenei élet központja. A szerencsések betoppanhatnak a Nemzetközi Akusztikus Gitárfesztivál, vagy a Gödör Fesztivál amatõr rockzenekarainak koncertjeire. Vonzó és tartalmas program a Helytörténeti Emlékház meglátogatása, de elsajátíthatják a híres vadkerti gönc elkészítésének módját is. A Derék-pataki víztározó, és a település környéke kitûnõ lehetõségeket kínál a horgászat és vadászat szerelmeseinek.

A következõ falvakban népviseletben járó asszonyokkal találkozhatunk. A települések néphagyományai a mai napig élnek, az ott élõk nagy gonddal õrzik a nagyszülõk által alkotott kincseket. Patak történetébõl kiderül, hogy egy vízfolyásról kapta a nevét.Az oda látogató ma is átsétálhat a patakon átívelõ háromlyuku kõhídon, mely 1860-ban épült. Érdemes kilátogatni a falu határában található löszfalhoz, ahol az érdekes természeti képzõdmény kisebb-nagyobb mélyedéseiben gyurgyalagok fészkelnek.
Néhány kilométerre a gyurgyalag-teleptõl eljutunk Dejtárra, a falu központjában álló parkból rövid sétával elérjük a Tájházat, ahol megnézhetjük és felpróbálhatjuk a dejtáriak szarvaskendõs, hagyományos népviseletét is.

A templom melletti lejárón eljutunk a Páskom tanösvényre,mely bemutatja az Ipoly völgy természeti értékeit. Különösen érdekes része a tanösvénynek az Ipoly völgy legnagyobb kiterjedésû, összefüggõ nádasa, melynek élõvilágát megszemlélhetjük a közelében emelkedõ madármegfigyelõrõl.

Az Ipoly partja és a közeli Kifli-tó szintén fotótémákban bõvelkedő túrára invitál. Áprilisban sétánk során megcsodálhatjuk a különleges fekete kökörcsint,májusban pedig az árvalányhajas homokdombokon sétálhatunk.

A réten továbbhaladva elérkezünk Ipolyvece határába,ahol az õshonos szürkemarha-gulya legelészik. Az Ipoly és a Derék-patak torkolatánál számtalan horgásszal találkozhatunk. Innen néhány perces sétával elérjük a falucskát, ahol a kedves emberek mellett a villanyoszlopokon fészkelõ fehérgólyák is üdvözölnek bennünket.
A kellemes zöldutas barangolás után ismét megérkezünk Drégelypalánkra, ahol a Csadó-tanyai madármegfigyelõbõl megszámolhatjuk a fehér kócsagok és szürkegémek csapatát. Innen néhányszáz méterre található a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület Turisztikai Információs Pontja, ahol további útbaigazítást kaphatnak.
Barangolják be vidékünket, töltõdjenek fel élményekkel, élvezzék vendégszeretetünket!