web analytics

Örökségeink Útján Zöldút

zoldutak
A Sugárkankalin Turisztikai Egyesület megalakulása után, 2006-ban helyi közösségek összefogásával hoztuk létre az “Örökségeink Útján Zöldutat”.

Az egyesület megalakulása után kapcsolatba került az Ökotárs Alapítvánnyal, mely szakmai segítséget nyújtott tevékenységünkhöz.

A Zöldút elsődleges célja a helyi értékek megőrzése, olyan tematikus turisztikai útvonal kialakítása, amely bemutatja a térség értékeit az odalátogatóknak, s ezzel az ott élők munkalehetőségeit is kibővíti, a falvak gazdasági fejlődését elősegíti.

Célul tűztük ki a hátrányos helyzetű Nógrád megyei kistelepülések értékeit fenntartható módon megőrző és bemutató zöldúthálózat, és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások kialakítását, és hosszú távú működésük feltételeinek biztosítása.

A közel 60 km-es zöldút várja a bakancsos, kerékpáros, lovas turistákat, horgászokat, madarászokat.

Programjaink közül a három kiemelkedő jelentőségű: a tavaszi Művészetre Hívás Napja, a Kerékpártúra, valamint az őszi Irodalmi-Művészeti Túra.

A Zöldútba tartozó települések: Nagyoroszi,Patak,Horpács ,Pusztaberki,Dejtár,Ipolyvece, Drégelypalánk,Hont,Érsekvadkert,Borsosberény.

A Művészetre Hívás Napja minden év áprilisában kerül megrendezésre a tíz településen. Egyesületünkben több kézműves és alkotóművész tagja van. Célunk, hogy ezen a napon a település lakói minél nagyobb számban művészekkel, festéssel, rajzolással, irodalommal, versmondással, zenével, kézműveskedéssel foglalkozzanak.

A Kerékpártúra minden év májusának elején kerül megrendezésre. Az Örökségeink Útján Zöldút állomásait kerekezzük végig, megismerkedhetnek a résztvevők a tájházakkal, múzeumokkal, helyi alkotókkal, a térség történelmével, a településekre jellemző gasztronómiával is.

Az októberi Irodalmi-Művészeti Túrán végiglátogatjuk a nevezetesebb emlékhelyeket, illetve a falvainkban élő alkotóművészek műhelyeit, galériáit.

zoldutakterkepterkep

forrás: zoldutak.hu