web analytics

Horpács – Látnivalók

Mikszáth Emlékmúzeum

A kisközség Mikszáth Kálmán végső lakóhelyeként vált híressé. A falu legfontosabb nevezetessége az 1906-ban eklektikus, görögös, neoklasszicista stílusban az író fia, ifj. Mikszáth Kálmán tervei alapján. Benne található az író bútoraival, használati tárgyaival, kézirataival, egyéb emléktárgyakkal, dokumentumokkal berendezett Mikszáth Emlékmúzeum.
A nagy író születésének 150. évfordulóján adták át a felújított, bővített állandó irodalomtörténeti kiállítást. Megtekinthetjük az életútját bemutató dokumentumokat, a család fotóit, bútorait, az itt lakók használati tárgyait, emlékeit. Itt láthatók Mikszáth diftériában meghalt kisfia, Jánoska legkedvesebb játékai: a ló, a bárányka és a nyúl, amelyekről megható-szép novellájában is megemlékezett.
A „fundus ámbitusa” előtt látható a Mikszáth-szobor, a karos lócán üldögélő író alakját ifj. Szabó István formázta meg. A Mikszáth-kúria parkjában megcsodálhatjuk még az író felesége Mauks Ilona, a tudós akadémikus Nagy Iván, a politikus Szontágh Pál, valamint Molnár Péter Mikszáth-mellszobrát.
A kastély parkja természetvédelmi terület.
Nyitva: hétfő kivételével minden nap 10-14 óráig. Más időpontra bejelentkezés Gere Lászlónénál a 06(35)382-220-as telefonszámon.

Szontágh kúria

A falu látnivalói közé tartozik még a Mikszáth-kúria melletti, eredetileg földszintes, ma klasszicista nyomokat mutató, XIX. század elején épített Szontágh kúria. A Szontágh-kúria eredetileg Szontágh Pálé, a reformkori Nógrád vármegye nemesi ellenzékének egyik vezetőjéé volt. Halála után, 1904-ben az épületet a hozzátartozó birtokkal együtt Mikszáth Kálmán vette meg, és itt lakott 1906-ig, az újabb kúria megépüléséig. Az 1910-ben átépített és kibővített kúria az államosítás után nevelőotthon lett.
A temetőben és a templom körüli sírkertben lelhető fel Nagy Iván történész, Szontágh Pál valamint Mikszáth Kálmán feleségének, Makus Ilonának és kisfiának sírja.

Római katolikus templom
Az első írásos emlékek a falu templomáról a 18 századból származik. 1740-1744 között épült a barokk stílusú katolikus templom. A kegyhely szabályosan keletelt, egyajtós.