web analytics

Ipolyvece – Természeti értékek

Ipolyvece északi része már beletartozik a Duna-Ipoly Nemzeti Park területébe, ez jelenti legfőbb értékét. Itt gyönyörködhetünk leginkább az Ipoly-völgyének természeti értékeiben. Akad bőven, hiszen közvetlen közelben egyszerre találkozhatunk a vízi élővilággal, mocsarasabb, láposabb területekre jellemző faunával és flórával, arrébb rétek és kaszálók növényeivel, állataival, s megint másutt a pusztai élettérrel.

A folyó ártere mentén épült falu központjából néhány perces sétával juthatunk az Ipoly és a Derék-patak torkolatához. Innen kelet felé a dejtári rétek felé, nyugat felé pedig a palánki rétek felé tehetünk kellemes kirándulást, melynek hossza 5-6 km.
Kirándulás közben találkozhatunk szürkemarhákkal is, melyek tavasztól őszig itt legelésznek.

Az Ipoly-völgye bővelkedik természeti értékekben. Növényvilágát sok egyedi, ritka és védett faj gazdagítja. A táj változatos felépítésű, kis területen találkozik az ide látogató vízi-, mocsári-, réti- és pusztai növénytársulásokkal, s ezek évszakonként más és más színt öltenek.
A morotvák állóvizeiben fehér tündérrózsa és sárga vízitök virít. A vízparton sárga nőszirom, gólyahír, északi galaj és mocsári kosbor pompázik.
A kaszálókon selyemperje, réti iszalag díszlik. A közeli homok dombokon árvalányhajat lenget a szél és kakukkfű illatozik. A halványlila őszi kikerics zárja a virágkarnevált az ősz kezdetén.
A nyugodt, békés réteket a madarak is kedvelik. Rendszeresen fészkelő és átvonuló madarakat fedezhetünk fel. Szívesen fészkel itt a szürke gém, fürj, gyurgyalag. A gólyák száma is évről évre szaporodik a faluban, hiszen az emberek szívesen látják őket, és táplálék is van elég.
Az Ipolyban és a folyó menti vizekben számos ritka halfaj él a horgászok nagy örömére. A rét hüllő és kétéltű faunái: zöld gyík, vízi sikló, gőte és sokféle béka. Az Ipoly-partot, a falu nevezetességeit és környékét viszontláthatjuk Deme Róbert festőművész képein, aki itt született, ma is itt él és alkot.

A község lakói kedves, természetszerető emberek. Várják és hívják azokat a látogatókat, akik kedvelik a csendes falusi környezetet, a folyóparti sétákat, a madárdalt és a vadvirágokat.