web analytics

Ipolyvece – Látnivalók

Nagygazda háza
A község egyetlen műemlék jellegű épületet Deme János építette a XIX. században, napjainkban is lakott. A lakóházzal szemben alápincézett, kétszintes magtárat emeltek. A lakóház a telek nyugati határán épült, eredetileg szoba-konyha-kamra-istálló elrendezéssel. Az udvart egy keresztben álló istálló zárja le, hátul pajtával. A pajtában külön helyiségek vannak, kocsiállás, fáskamra és gépház céljára. Itt őrzik a teljes gépi berendezést is.

Római katolikus templom
A faluba érkező már messziről láthatja a római katolikus barokk templomot, amely 1745-ben épült, a XIX. sz. végén és 1932-ben bővítették.
A templomban őrzött régi oltárkép a magyar szenteket ábrázolja; a XIX. századból származó, vászonra festett olajképen Hunyadi János alakja is feltűnik.
A templomkert éke Marton László szobrászművész Krisztus a kereszten c. alkotása. A szenvedő Krisztust az ezredfordulón készítette, összekötve azzal az évezredeket, a múltat és a jövőt.

Evangélikus templom:
A török hódoltság éveit követően települtek be az elnéptelenedett faluba a szlovákok, s velük az új protestáns vallás is. Ők építtették az evangélikus templomot 1883-tól 1886-ig eklektikus stílusban, tervezője Klein András építőmester volt.