web analytics

Érsekvadkert – Falutörténet

A GURULÓ GÖNCÖK FŐVÁROSA – ÉRSEKVADKERT

Érsekvadkert közel 4.000 lakosú település Nyugat-Nógrád térségben, Balassagyarmattól 15 km-re, délnyugatra található, a 22-es főút mentén. A megye legrégebbi településeinek egyike.

Első alkalommal1227-ben említi oklevél az esztergomi érsek itteni vadaskertjeként. Régen Vadkertként nevezték a vadaskertről, a később hozzácsatolt érsek előtag pedig a birtokosra, az esztergomi érsekre utal.
Már jóval a tatárjárás előtt fennállt. Az egész középkorban az esztergomi érsek birtokában találjuk. 1710. január 22-én vívták meg a kurucok II. Rákóczi Ferenc vezetésével és a császáriak a Vadkert-Romhányi csatát. Ez a csata eldöntetlen maradt, de a császári veszteségek jelentősebbek voltak.
1733-ban mezővárosi rangot kap a település, majd az 1848-49-es szabadságharcban is jelentős hadmozdulat színtere volt a mezőváros. Görgey Artúr tábornok csapata és a császáriak között kisebb ütközetre is sor került1849. januárjában, majd július 17-én és 18-án itt állomásozott Görgey hada. Maga a tábornok a parókián volt elszállásolva, melyet ma emléktábla is hirdet.
1906-tól Érsekvadkert a település neve. A lakosok hitelszövetkezetet tartottak fenn és két gőzmalom is működött, amelynek nyomán a mostani malomipar fejlődött ki.
A világháborúk nagy pusztítást végeztek a községben. A két világháború között több család elvándorolt innen illetve elhagyta az országot.
A település lakóinak döntő többsége római katolikus vallású.
Ma a településen élők nagy része az iparban dolgozik, legnagyobb részük az építőiparban. A megye egyik legnagyobb mezőgazdasági termelőszövetkezete Érsekvadkerten volt és van.
2005-ben nyitotta meg kapuit a Helytörténeti Emlékház, amelyben a látogatók megismerkedhetnek a községre jellemző történelmi, néprajzi, kultúrtörténeti emlékekkel.

A helybéliek szívesen viselik őseik szép ruháit, mely Nógrád megye egyik legszebb, legszínesebb népviselete.

A gitárzene kedvelői részt vehetnek a Nemzetközi Akusztikus Gitárfesztiválon, a rock zene rajongói a Gödör Fesztiválon szórakozhatnak. Nagy népszerűségnek örvend a helyi amatőr képzőművészek alkotásaiból évenként megrendezett Érsekvadkerti Alkotók Tárlata című kiállítás. A Falunap nemcsak a helybéliek, hanem az idelátogatók fontos ünnepe is. Ezen a napon bárki megkóstolhatja a híres „vadkerti nagygöncöt”

A település és környéke kitűnő lehetőségeket kínál a horgászat-és vadászat szerelmeseinek.
Vonzó természeti szépséget nyújt a falu határában elhelyezkedő Derék-pataki víztározó.

Elérhetőségek:
Polgármesteri Hivatal
2659 Érsekvadkert Rákóczi út 91.
Tel./Fax: 06 35 340-001
E-mail: ersekvadkert@ersekvadkert.hu
Honlap: www.ersekvadkert.hu

Mikszáth Kálmán Közművelődési Intézmény:
2659 Érsekvadkert Rákóczi út 120.
Tel./Fax: 06 35 540-050
E-mail: ersekvadkert@telehaz.hu
kultura@ersekvadkert.hu